Brainspotting

/Brainspotting
Brainspotting 2020-07-27T10:45:51+01:00

brainspottingimagesWat is Brainspotting ?

Brainspotting (BSP) is een krachtige therapeutische methode die zich richt op de verwerking van trauma en blokkades door die gebieden in de hersenen te bereiken die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken en zo ons zelfhelend vermogen te stimuleren.
BSP kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en ons daarmee als geheel veerkrachtiger te maken of prestaties te verbeteren.

Voorbij Praten en Inzicht krijgen

Brainspotting (BSP) is met andere woorden een tool die begint waar de meeste klassieke praattherapieën eindigen. Met BSP is het mogelijk ervaringen te verwerken en symptomen aan te pakken die zich buiten het bereik van onze bewuste geest en onze verstandelijke vermogens bevinden.

Brainspotting werkt vanuit het z.g.: ”Dual attunement frame”: dit duidt op twee principes. Enerzijds een veilig kader dat gecreëerd wordt zowel door de klinische relatie therapeut-cliënt als ook door de neurobiologische afstemming die gebeurt tussen de therapeut en de cliënt. Ondanks mogelijke problemen in de jeugd blijft het vermogen tot hechten bestaan en voelt het systeem van de cliënt dus de aanwezigheid van de therapeut als mens. En anderzijds is het uitgangspunt niet alleen de relatie therapeut-cliënt (het interpersoonlijke) maar ook de neurofysiologie van de cliënt (wat er in hem zelf gebeurt).

Lichaamseigen Helingsproces

BSP werkt onmiddellijk in op de diepere hersenstructuren en het lichaam zonder dat het nodig is de hele tijd over je probleem of doelstelling te spreken of je ervaringen te analyseren. BSP richt zich rechtstreeks op de onderliggende somatische (lichamelijke) / neurofysiologische component van je klacht. Eens deze geïdentificeerd is, start in het brein automatisch een lichaamseigen helingsproces dat ervoor zorgt dat bepaalde systemen die in onevenwicht zijn geraakt worden bevrijd en geïntegreerd.

Wat Is Een Brainspot?

Een Brainspot komt overeen met een oogpositie die verbonden is aan de emotionele activatie van een traumatisch of gevoelsmatig beladen probleem in het brein.
Met andere woorden: waar we kijken, beïnvloedt hoe we ons voelen.

De voordelen van Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( pre- cognitieve en pre-verbale gebieden)
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.

Hoe Werd Brainspotting Ontdekt?

Dr David Grand ontdekte Brainspotting eerder toevallig tijdens het uitvoeren van EMDR bij één van zijn cliënten (een professionele ijsschaatster met een prestatieprobleem). Hij merkte op dat toen hij de cliënt trage oogbewegingen liet maken ze telkens op éénzelfde punt een opvallende oogreflex vertoonde. Intuïtief hield hij zijn vingers stil op dit punt (een ‘brainspot’) en vroeg zich vervolgens af wat er zou gebeuren. Het resultaat was op zijn minst verrassend te noemen. Na een tijdje kwamen er nieuwe zaken in hoog tempo tevoorschijn. Aan het einde van de sessie voelde de cliënt aan dat deze manier van werken iets diep had veranderd. De prestatieproblemen van de cliënt leken vreemd genoeg een finale oplossing te hebben gevonden. Het uitvoeren van een “triple loop” – het laatste ‘performance’- obstakel van deze cliënt – kon nu ook zonder problemen door de cliënt worden uitgevoerd. David Grand probeerde zijn bevindingen vervolgens uit bij andere cliënten en vond dezelfde positieve effecten terug. Hij ontwikkelde en verfijnde de methode doorheen de jaren. Ondertussen zijn er al meer dan 10.000 therapeuten internationaal getraind. Niet alleen in Europa maar ook in Zuid- en Noord -Amerika, Australië, Azië, China en Japan werken steeds meer begeleiders met Brainspotting en neemt het enthousiasme over deze methode toe.

David davidgrand-200x300Grand Phd:

David Grand is psychotherapeut, coach, schrijver, geeft lezingen en heeft vele ontdekkingen en ontwikkelingen gebracht binnen het domein van trauma verwerking. Zo heeft hij de Brainspotting methode ontdekt en verder verfijnd.

Meer over David Grand Phd vind je op: https://brainspotting.com

Meer over Brainspotting vind je op:

http://www.brainspotting.be