Opleiding Brainspotting Algemeen

/Opleiding Brainspotting Algemeen
Opleiding Brainspotting Algemeen 2020-06-19T08:21:15+01:00

Meer over Brainspotting

Als afgestudeerde therapeut in de Interactionele Vormgeving ben ik vol moed met mijn privé-praktijk begonnen. Cliënten volgden al snel. Maar ik werd ook wel geconfronteerd met complexe trauma’s  en voelde de nood aan aanvullende technieken. IV heeft me goed voorbereid om in moeilijke omstandigheden toch een vertrouwensrelatie op te bouwen, de basis van alles. Voor de verwerking van trauma, ben ik me gaan verdiepen in hoe trauma zich vastzet in het lichaam en het limbisch systeem van de hersenen. Ik zocht informatie bij Levine, Berceli, EMDR en ook Brainspotting. Brainspotting voelde voor mij als een natuurlijke verlenging van IV. Je kan de techniek heel fenomenologisch gebruiken, en dat past bij mijn aanpak. De resultaten zijn heel mooi. Ik ben dan ook zeer verheugd deze opleiding nu zelf, als erkende Fase 1 Brainspotting Trainer, te kunnen aanbieden. Bénédicte Leys.

Wat is brainspotting?

Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm die zich met name richt op de verwerking van trauma en andere blokkades waarbij ook juist die gebieden in de hersenen worden bereikt, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Zo bereikt Brainspotting ook die gebieden in de hersenen waar (nog) geen specifieke herinneringen liggen opgeslagen.

Brainspotting werkt vanuit het z.g.:”dual attunement frame” Dat wil zeggen dat zowel de klinische relatie met onze cliënten als ook de neurofysiologie van onze cliënten het uitgangspunt vormt voor deze methodiek.

Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen, ADHD, autistische aandoeningen en alle andere blokkades die onze kwaliteit van leven  negatief beïnvloeden. Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen.

Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.

Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de disfunctionele overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren. In de praktijk worden cliënten verlost van ervaringen die zich op gezette tijden telkens opnieuw in hun leven aandienen. ‘Brainspotting’ stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om op een diepgaand niveau  en met blijvend resultaat van trauma te genezen. ‘Brainspotting’ kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en ons daarmee als geheel veerkrachtiger te maken.

De voordelen van Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae- cognitieve en prae-verbale gebieden)
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
  • Kortdurende interventieperiodes.

Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.

Voor wie is Brainspotting geschikt?

Brainspotting is een manier van behandelen die zich uitstekend laat integreren in – en combineren met diverse andere psychotherapeutische en lichamelijke behandelmethodes. Het kan een aanvulling zijn op verschillende coaching-technieken die zich richten op angsten (bv faalangst) en andere psychische blokkades. Daarnaast kan Brainspotting nuttig zijn bij lichaamsgerichte therapieën zoals acupunctuur, bio-feedback, fysiotherapie, haptonomie, chiropractie etc.. Kortom: ‘Brainspotting’ vormt een waardevolle ondersteunende behandeling bij de grote reeks medische, fysieke en psycho-emotionele vraagstukken waar gezondheidsprofessionals dagelijks mee geconfronteerd worden. Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt David Grand Phd.

Inmiddels zijn er over de hele wereld meer dan 10.000 Brainspottherapeuten actief. Niet alleen in Europa maar ook in Zuid -Amerika, Australie, China en Japan werken steeds meer therapeuten met Brainspotting en neemt het enthousiasme over deze methode toe.

Trainer:

Marie-José Boon heeft Brainspotting naar Nederland gebracht. Marie-José Boon is één van de weinige Fase 2-trainers en geeft daarom wereldwijd trainingen. Bénédicte Leys is sinds 2016 erkende Fase 1 trainer en coördinator voor België.

David Grand Phd:

David Grand is psychotherapeut, coach, schrijver, geeft lezingen en heeft vele ontdekkingen en ontwikkelingen gebracht binnen het domein van trauma verwerking. Zo heeft hij de Brainspotting methode ontdekt en verder verfijnd. Meer over David Grand Phd vind je op:

https://brainspotting.pro/trainer/trainer-david-grand

Meer over Brainspotting vind je op:

http://www.brainspotting.be

Hoe is de Brainspotting opleiding opgebouwd?

De opleiding bestaat uit verschillende modules.
Fase 1 is de eerste module, bestaat uit 3 dagen, en vormt de basis van Brainspotting.
Fase 2 is een zeer belangrijke verdieping om de methode bij verschillende klachten meer toegespitst te kunnen gebruiken en bestaat uit 3 dagen.
Fase 3, de master, de intensive enz  zijn stuk voor stuk juweeltjes om je steeds verder te verdiepen en specialiseren in de materie.

Algemene voorwaarden: Voor al onze workshops en opleidingen zijn Algemene voorwaarden opleiding 2017 van toepassing.